Hoe duurzameeducatie.nl werkt

Duurzameeducatie.nl is een platform voor docenten om kennis en inspiratie op te doen om duurzaamheid in de lesstof te verweven. Dit platform bestaat uit twee delen. Een e-learning omgeving, waar je online professionele trainingen kan volgen en een blog met kennis, tips en inspiratie om direct in je lessen te verweven. De blogs zijn afzonderlijk van elkaar te lezen, maar ook is de rode draad te volgen. In beide de e-learning omgeving als het blog zijn 3 secties te onderscheiden: De theorie, hoe breng je duurzaamheid over op de leerlingen en hoe houd je het vol.

Theorie

Het zou zo makkelijk zijn wanneer de theorie onder te verdelen is in people, planet of profit/prosperity. Dit is helaas door de complexiteit niet altijd mogelijk. Veel duurzaamheidsonderwerpen doorkruisen meerdere categorieën. Zo bestaat bijvoorbeeld de circulaire economie uit verschillende bedrijfsmodellen die afval als grondstof gebruiken. Om het overzicht te bewaren zijn er naast de verschillende categorieën, zoals hieronder afgebeeld, daarom tags aangebracht. Op deze manier kan je makkelijker een bepaald onderwerp vinden. Hieronder zie je een greep uit de theoretische categorieën die aan bod komen.

Hoe breng je duurzaamheid over op de leerlingen

Ook al weet je al veel over duurzame onderwerpen, het blijft moeilijk om tegen iemand uit te leggen dat dingen anders moeten, zonder met “de vinger” te wijzen. Dat kan een averechts effect hebben wanneer je tegen iemand zegt dat hij iets fout doet. Om je hierin te ondersteunen zal binnen deze sectie de nadruk liggen op hoe je duurzaamheid op een effectieve manier kan overbrengen. Categorieën die in deze sectie vallen zijn bijvoorbeeld duurzaamheidspsychologie, duurzaamheidsdidactiek en voorbeelden die je gelijk in de les kan gebruiken.

Hoe houd je het vol

Je hebt het waarschijnlijk wel gemerkt dat je af en toe het gevoel hebt dat je als enige in de woestijn aan het roepen bent dat duurzaamheid zo belangrijk is. Als duurzaamheidsambassadeur ben je vaak de kartrekker, maar je hoeft niet van jezelf te verwachten dat je het alleen moet doen. Sterker nog, je moet het juist samen doen! In deze sectie zullen onderwerpen aan bod komen zoals samenwerking en handvatten voor een duurzaam schoolbeleid.

Verduurzamen op jouw school

Wil je samen met collega’s meer kennis opdoen of kan jouw school ondersteuning gebruiken bij het opstellen van het duurzaamheidsbeleid? Neem dan contact op via info@duurzameeducatie.nl voor de mogelijkheden.