De wereld is in onbalans

Voor mij is de definitie van duurzaamheid dat de aarde in balans is. De aarde is een groot ecosysteem wat zichzelf in evenwicht houdt. Af en toe zijn er millennia of era waarin de aarde uit balans lijkt te zijn geweest, bijvoorbeeld tijdens de ijstijd of tijdens een van de magnetische ompolingen (het moment waarop het magnetische veld van de aarde zich “opeens” omkeert). Maar iedere keer herstelt de aarde zich. Die onbalans komt door de beweging van de aarde om de zon.

Het menselijk handelen als oorzaak

Op dit moment is de aarde ook uit balans. Volgens 95% van de wetenschappers is dit niet het gevolg van de baan die de aarde om de zon maakt, maar het gevolg van ons menselijk handelen. Maar welk menselijk handelen zorgt voor deze onbalans. Met andere woorden, wat is op dit moment het grootste probleem van onze wereld?

 

Duurzaamheid is een aarde die in balans is.

Wat is het grootste probleem van de wereld?

Dat is wat ik mij afvroeg tijdens mijn studie Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Omdat ik zelf het antwoord niet had, stelde ik deze vraag aan mensen om mij heen: vrienden, familie maar ook professoren en duurzaamheidsspecialisten. Iedereen die ik sprak was het erover eens dat de aarde uit balans is. Maar het interessante aan deze gesprekken was dat ze het er blijkbaar niet over eens waren wát de wereld uit balans brengt. De een gaf aan dat armoede het grootste probleem was, de ander gaf aan dat ons economisch systeem de aarde uit balans haalde. Weer een ander gaf aan dat de opwarming van de aarde ons grootste probleem was, of wat dacht je van de overbevolking.

De complexiteit van de onbalans

Dat heeft mij aan het denken gezet. Mij was wel duidelijk dat al deze deelproblemen aan elkaar gelinkt waren. In onderstaand oorzaak-gevolg diagram heb ik geprobeerd de feedback die ik kreeg aan elkaar te koppelen om tot de kernoorzaak te komen. Het plaatje is zeker niet compleet, maar geeft wel de complexiteit aan van het probleem.

 

 

Zelf ben ik niet bang dat de aarde het niet overleeft, zoals alle andere keren dat de aarde in onbalans was, zal ook nu de aarde zich herstellen in een nieuw equilibrium. Maar de vraag is welke diersoorten het herstel van de aarde overleven. En wat gebeurt er met de mensheid?

Ook al zou je het niet eens zijn met de onderzoekers dat het menselijk handelen de oorzaak is van de onbalans van onze wereld. Zou je erachter willen komen wat er gebeurt met onze mensheid wanneer deze disbalans doorzet? Ik in ieder geval niet….

Ik ben benieuwd wat jij denkt dat het grootste probleem is van onze wereld. Of misschien mis je nog een oorzaak of verbinding in het oorzaak-gevolg diagram. Laat je reactie hieronder achter.

Voor in de klas:

Oefening voor een kritische mindset
Een goede oefening om je leerlingen een kritische mindset mee te geven is om ze een oorzaak-gevolg diagram te laten maken. Hier vind je meer informatie over het inzetten van een oorzaak-gevolg diagram.

Interessante filmpjes

Dit zijn korte filmpjes over het magnetisch veld en het ontstaan van de ijstijd en welk effect deze hebben op de aarde.

Bronnen:

https://www.beforetheflood.com/explore/the-deniers/fact-more-than-97-percent-of-scientists-agree-on-climate-change/
http://www.un.org/climatechange/the-science/